Många tror att det är enkelt att starta en hemsida, och så kan också vara fallet om man anlitar andra till att göra nästan allt. Hur pass enkelt det är att få igång en egen sajt beror också på vad man är ute efter. Om man vill ha en egen design, unika texter och egna bilder kan det dock ta allt från ett par veckor till ett par månader innan sajten är klar för lansering. Något som man kommer i kontakt med är webbutveckling. Men vad är det?

Vad är webbutveckling?

Kort sagt är webbutveckling allt det som sker när man startar en hemsida. Allt ingår i termen webbutveckling oavsett om det är design, programmering av servern, databaser, utveckling eller säkerhet. Det är med andra ord genom webbutveckling som en hemsida kommer till, oavsett hur pass avancerad den är. Även om man anlitar en webbdesigner för att skapa hemsidan kommer man som ägare till den också att bli inblandad i webbutvecklingen. Det kan till exempel handla om att man ska vara med och bestämma färger, typsnitt eller något annat i designen. När hemsidan är färdig ska den också fortsätta drivas, och det får man som ägare eller företagare ofta göra själv om man inte betalar för tjänsten.

Hur går webbutveckling till?

Webbutveckling kan gå till på flera olika sätt. Oavsett om man skriver en enkelt HTML-kod i ett anteckningsblock eller om man bygger stora och komplicerade applikationer för webben är det webbutveckling man håller på med. En grafisk designer som målar till en hemsida håller också på med webbutveckling, och likadant gäller en person som skriver texter inom SEO. I stort sett alla som gör något i samband med att en hemsida ska startas kan man andra ord kalla sig för webbutvecklare.

Att tänka på när man håller på med webbutveckling

När man håller på med webbutveckling finns det en hel del saker man bör tänka på. För det första måste man se till att alla är överens om det är flera som arbetar med sajten. Annars kan det se mycket lustigt ut om alla har olika visioner. Ett tips är att kika in på den digitala begravningsbyrån Fenix Begravning och se hur deras sajt ser ut. De är ett föredöme både när det handlar om design, SEO och när det kommer till webbutveckling som helhet. Just genom att titta på andra sajter kan man få en bild av vad som är bra och inte, och det kan också ge tips att tänka på när man själv håller på med webbutveckling för någon sajt eller företag på nätet.

Hur lär man sig mer inom området?

Många gånger är det just genom praktik man lär sig olika saker inom webbutveckling. Genom att skriva koder och se vad de gör, genom att bygga upp en egen hemsida och designa den kan man lära sig en hel del matnyttigt. Om man inte har den minsta koll på koder, servrar och liknande finns det många bra böcker att ta del av, samt olika guider på nätet. Det finns också olika hemsidebyggare på nätet där man enkelt kan peka och klicka för att ändra saker och sedan se hur sidans kodning förändras i samband med det.

Om man vill lära sig mer eller inte har tålamod att sitta och klicka sig runt, kan man också ta del av en av alla de studiecirklar som finns om webbdesign. Dessa finns över hela landet. Det finns också högskoleutbildningar att gå för den som så småningom vill skaffa sig en examen eller kanske utveckla sina kunskaper än mer för att kunna få arbete på större företag eller liknande.