När man ska designa en hemsida och vill ge sig in i SEO kan det ofta verka krångligt till en början. När det gäller analys och länkar kan man dock förstå ganska snabbt vad det hela går ut på. On Page SEO är dock något man inte kan glömma. Om man tycker att det känns lite knöligt kan det vara bra att be om hjälp på en sida så att man kan sitta med och se vad allt egentligen innebär. Det är egentligen inte så svårt som det låter utan när man har gjort ett par sidor flyter det på automatiskt. Man kan tro att det ska gå att fuska sig igenom sakerna men riktigt så är inte fallet. Google och andra sökmotorer är experter på att indexera och upptäcka fusk. On Page SEO gör det lättare för sökmotorn att se vad varje sida på sajten handlar om, och om så sker är det större chans att den blir indexerad och dyker upp högt upp i sökningar.

Att göra i On page SEO

På varje sida på sajten, alltså både på startsidan, huvudsidor, och undersidor bör man se till att sajtens huvudord finns med på flera sätt. Det ska finnas med i sidans titel, i flera rubriker, i brödtexten, i kursiv- samt fetstil. Det ska dessutom finnas med i alternativa texter till bilder, i meta, och i alla interna länkar som går till sidan.

När det gäller sajten som helhet ska man också se till att saker som flash och Java undviks i den mån det går. För det första kan det innebära säkerhetsrisker att ha dessa element och navigeringen blir också svårare att indexera. Just när det gäller navigering måste det vara lätt att hitta sajtens alla undersidor. Menyer och liknande ska alltså inte vara gömda. När det gäller texter på sidorna ska alla rubriker, brödtexter och annat vara unika. Om så inte är fallet kommer sökmotorerna inte att indexera sajten. URL och länkar ska vara lätta och korta om de ska vara med, och en sajt bör aldrig ha mer än maximalt 100 länkar från sidan.

Om sajten har flera undersidor kan det vara positivt att ha dem i menyer, men det bör fortfarande inte behövas flera klick för att ta sig till en viss sida. Man kan också se till att samla flera saker på en sida om man upplever att det blir för många sidor, men hälften av dem bara innehåller några få meningar.

Exempel som lyckats bra

Hos Fenix Begravning kan man tydligt se en sajt som lyckas med On Page SEO. Det krävs ytterst få klick för att man ska komma dit man ska, sökorden finns med frekvent men inte på ett tjatigt sätt och det är inte heller för mycket text på sidorna. En sak som också är glädjande är att sajten använder flera sökord och optimerar för alla, inte bara för ett.

Det finns också flera andra saker som är bra med sajten. För det första finns det lagom mycket texter och sidor. När man kommer in på sajten möts man av en bra startsida med information och när man går vidare finns undersidor med ungefär lika mycket info. Det gör texterna lätta att läsa för ögat och de innehåller heller inte speciellt svårt språk. Just språket är också viktigt när det gäller On Page SEO. Det handlar om att skriva på ett sätt som passar sidan och som blir unikt. Det fungerar inte att ta andras texter rakt av och klistra in dem. Hos Fenix Begravning ser man till exempel inte några exempeltexter som Lorem Ipsum eller liknande som ofta kan dra ner chansen att indexeras hos sökmotorerna.