Under många års tid har begravningsbranschen varit mycket konservativ. Förr skulle den avlidne ligga i en likbod eller liknande innan transport kunde ske, och senare började begravningsbyråer öppnas. Det var till dem man fick vända sig när någon gått bort. Än i dag är det tradition att man fysiskt besöker en begravningsbyrå för att prata om begravning, sorg och olika juridiska frågor. Det kan dock ställa till en del problem. Många gånger bor inte familj eller syskon på samma plats som den avlidne och många tycker också att det är jobbigt att gå till begravningsbyrån. Det känns inte tryggt att sitta på en främmande plats och berätta om vad man känner. När man är i sorg kan det till och med vara jobbigt att bara gå utanför dörren. Men det finns lösningar på det.

Fenix Begravning

Ett företag som verkligen ligger i framkant både när det kommer till begravning, SEO och digital strategi är Fenix Begravning. Från att ha varit nästan ingenting har de nu blivit en av Sveriges ledande digitala begravningsbyråer. Men hur har det egentligen gått till? Till en början samlades pengar in för att kunna ge företaget en nystart. Det skapades en digital strategi som många verkar ha trott på. Under år 2018 genererades nämligen över tio miljoner kronor i riskkapital från flera investerare. De har redan från början arbetat med att marknadsföra sig digitalt och det framkommer också i den digitala strategin som en mycket viktig del. Just marknadsföringen har utförts på flera smarta sätt, till exempel i olika sociala medier som Facebook och Instagram.

De utvecklade snabbt en digital plattform där människor kunde ta kontakt och fråga om flera olika saker om och kring begravningar. Till en början var allt mycket basalt men med teknikens utveckling har det stadigt gått framåt. En hemsida byggdes upp med flera undersidor. Unika texter skrevs och snart upptäckte man att det inte fanns speciellt mycket konkurrens om sökorden digital begravningsbyrå. Det fanns i stort sett ingenting sådant alls i Sverige, utan alla begravningsbyråer var fysiska. Viss hjälp gick att få via chatt eller telefon, men ingen fullständig begravningsrådgivning.

Ökad trygghet

Hos Fenix Begravning kan en kund i lugn och ro sitta hemma eller på annan plats och välja bland flera olika kistor, urnor, dödsannonser, gravstenar och annat precis när det passar. Om man behöver hjälp finns det alltid möjlighet att ringa till Fenix jour. När det gäller smidighet, enkelhet och design är Fenix verkligen en förebild för andra inom yrket. Det är dessutom ett stort plus att de finns tillgängliga över nästan hela landet i både små och stora städer. Där kan man boka ett fysiskt besök om man hellre vill det, och man kan till exempel se olika kistor på riktigt innan man bestämmer sig. När man har gjort sina val online kan man snabbt få en offert på vad allt totalt skulle kosta. Om man ångrar sig går det också lätt att ändra sina val eftersom att inget är bindande.

När det gäller sajten överlag kan man inte bortse från att både bilder och språk har en lugnande effekt på anhöriga och andra. Färger och designer är väl valda för sammanhanget och trots att sökord som begravning och avliden förekommer frekvent blir det inte tjatigt eller jobbigt. Även när det gäller On Page SEO har man lyckats hos Fenix Begravning. Sökorden finns med i både rubriker, länkar, bildtexter och annat. På så sätt kan en sökmotor enkelt se orden och indexera sajten. När man söker på just Fenix Begravning, eller bara på digital begravningsbyrå kommer sajten upp bland de allra första sökträffarna och det är ett tecken på att arbetet med SEO är mycket bra.

När det gäller andra digitala begravningsbyråer är Fenix verkligen en förebild att se upp till. De har tydliga menyer, helt unika texter och de har dessutom gjort det möjligt för människor att sköta livets kanske svåraste uppgift direkt hemifrån. Man kan också se att det finns en digital strategi som strävar framåt. Företaget vill ta fram än fler lösningar för att de avlidna ska kunna hålla kontakten med de efterlevande. De vill helt enkelt rikta in sig mot än fler målgrupper, till exempel barn eller unga som förlorat sina föräldrar eller mor- och farföräldrar i unga år. Det är något som fler borde ta efter. Med de digitala medlen är det mesta möjlighet och att kunna ha kvar fina minnen och kommunikation flera år efter att någon gått bort är definitivt något som placerar Fenix Begravningsbyrå ännu lite längre fram när det gäller digitalisering och framtid.